Strona: Laboratorium Badań Tribologicznych i Zmęczeniowych / Katedra Technologii Maszyn i Inżynierii Produkcji

Laboratorium Badań Tribologicznych i Zmęczeniowych

W Laboratorium prowadzone są badania ukierunkowane na:

  • określanie wpływu topografii i stanu powierzchni na właściwości tribologiczne, 
  • określanie wpływu warstwy wierzchniej elementów maszyn na właściwości tribologiczne,
  • wyznaczanie charakterystyk tribologicznych różnorodnych par tarciowych,
  • określanie wpływu substancji smarującej oraz materiałów współpracujących tarciowo na właściwości tribologiczne,
  • wyznaczanie trwałości i wytrzymałości zmęczeniowej elementów maszyn i ich połączeń,
  • określanie wpływu stanu warstwy na wytrzymałość zmęczeniową elementów maszyn i urządzeń.

Wykaz prac usługowo-badawczych na potrzeby otoczenia przemysłowego możliwych do realizacji w laboratorium:

  • ocena właściwości tribologicznych (współczynnik tarcia, zużycie tribologiczne, odporność na zacieranie)  różnorodnych skojarzeń materiałowych,
  • określanie wpływu środka smarowego i stanu warstwy wierzchniej na właściwości tribologiczne (współczynnika tarcia, zużycie tribologiczne, odporność na zacieranie),
  • badania obciążeniowe przekładni ślimakowych małej mocy (do 2 kW),
  • przyspieszone badania trwałości i wytrzymałości zmęczeniowej elementów maszyn i ich połączeń,
    badania transportowe wyrobów.


Główna aparatura badawcza laboratorium:

Tester tribologiczny T-05

Tester tribologiczny T- 11 typu trzpień – tarcza do badań w temperaturze do 300st C

Tester do badania właściwości tribologicznych w ruchu posuwisto-zwrotnym

System wibracyjny ETS SOLUTION L Series MPA102-L620M

Stanowisko do badań przekładni ślimakowych

Oprzyrządowanie do kształtowania mikrokieszeni smarowych

Obrabiarki sterowane numerycznie:

Obrabiarki skrawające konwencjonalne

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję